KURU CİLTLERE ACİL YARDIM: KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞI | | Moda Aktüel

KURU CİLTLERE ACİL YARDIM: KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Kuşburnu yağı, kuşburnu çekirdeğinden elde edilir. Linoleik asit, linolenik asit ve oleik asit üzere doymamış yağ asitlerinden zengindir. Bilhassa tokoferoller keratonoidler üzere yüksek oranda lipofilik antioksidanlar barındırır. Varlıklı antioksidan içeriği çeşitli deri hastalıklarında yararlı olmasını sağlar.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ CİLDE YARARLARI NELER?

  • Kuşburnu yağı uygun bir nemlendiricidir. Kuru soğuk ya da kuru sıcak havalar, çok soyan kozmetik eser kullanımı üzere sebeplerle cildimizin gözetici dış katmanı hasar görebilir. Tüm bunlar ciltte hassasiyet ve kaşıntıya yol açar. Deri bariyerini sağlıklı bir formda tekrar oluşturmada ve nemlendirmede kuşburnu yağından faydalanılabilir. Ameliyat yahut yaralanma sonrası iz oluşumunu azalttığı birtakım çalışmalarda gösterilmiştir. İz oluşumunun engellenmesinde yara dokusunu kuvvetli bir formda nemlendirerek tesir ettiği düşünülür.
  • Bir çalışmada egzama hastalarına oral yolla vitamin ve sürme tedavi olarak kuşburnu yağı verilir. Tedavi sonunda egzama hastalarında semptomların azaldığı gösterilmiş.  Egzama tedavisindeki yararının antioksidan, antiinflamatuvar ve su tutucu tesirinden kaynaklandığı düşünülür.
  • Kuşburnu yağı değerli bir antioksidan olan c vitamininden zengindir. Bu vitamin deri hücrelerini güneş ışınlarının ziyanlı tesirlerinden korur ve güneşin yarattığı lekelenmelerin ve yaşlanma izlerinin oluşmasını mahzurlar. Oluşan hasarların da azalmasını sağlar.
  • Kuşburnu yağı deriden kolay emilir böylelikle gözenekleri tıkamaz. Ayrıyeten içeriğindeki retinoidler sayesinde akne oluşumunu pürüzler. Münasebetiyle nemlendirirken sivilce sorunu yaşamamanızı sağlar.  Yapılan bir çalışmada kuşburnu yağı ile birlikte 4 farklı retinoid varlıklı yağlardan oluşturulan bitkisel bir krem akneli hastalara uygulanmış ve sivilce sayısında azalma meydana gelmiştir. Fakat bu azalmanın hangi oranda kuşburnu yağına bağlı olduğunu söylemek güçtür.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ KULLANIMI NASIL OLMALI? 

Cilde nazaran değişir, kuru bir cilt her gün kullanabilir. Kuşburnu çekirdeği yağı şayet saf olarak temin edildi ise geceleri birkaç damla olacak formda pak cilde uygulanabilir. Klâsik makyaj temizleyiciler ve yüz yıkama eserleri içeriğindeki kimyasallar nedeniyle cildi fazla soyup kurutabilir. Şayet hassas ve kuru bir cildiniz varsa makyaj çıkarmak için de bu doğal yağdan faydalanılabilir. Temizlerken cildi soymayacağından düzgün bir alternatif olabilir.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞININ ZIYANLARI, YAN TESIRLERI VAR MI?

Yüze topikal olarak uygulanması durumunda kızarıklık, yanma, karıncalanma nadiren de bedene yayılan egzamaya sebep olabilir. Bu sebeple uygulama sırasında deride hassasiyet hissedilmesi durumunda çabucak kesilmeli ve dermatoloğunuza görünmelisiniz.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞINI KİMLER KULLANMAMALI?

Bu yağ ile ilgili bunu söyleyebilecek kadar yayınlanmış kâfi bilimsel makale bulunmuyor. Kuşburnu yağı yeterli nemlendiren, kolay tolere edilebilen bir yağdır. Hassas ve egzamaya yatkın ciltlere uygundur.  Ancak uygulama sırasında deride hassasiyet hissedilmesi durumunda çabucak kesilmeli ve dermatoloğunuza görünmelisiniz.

KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ YAĞI NASIL SAKLANMALI?

Kuşburnu çekirdeği yağı kolay bozulabileceğinden güneş almayan, ışıksız ve sıcaklığı düşük bir dolapta koruma edilmelidir.

YAZI: Dermatoloji Uzmanı Dr. Selma Salman

KAYNAK

%d blogcu bunu beğendi: